Hoppa till innehåll

Om oss

Landets största morgontidning heter inte Dagens Nyheter, den heter Dagens Nyheter. Det är en punkt på slutet. 

På sida två i varje nummer förklaras varför: “Dagens Nyheter är inte bara ett namn. Det är också en avslutad mening, ett konstaterande av vad som hänt”. 

Men att sätta en punkt på sanningen känns svårt just nu. Inte för att vår samtid har blivit mer komplex än tidigare, det har alltid funnits livsöden som inte skildras med en punkt på slutet. 

Däremot finns det idag fler berättelser om sanningen som konkurrerar med varandra. Jag kan sitta på en uteservering och få min världsbild bekräftad av en kompis, medan jag scrollar förbi ett tokigt Facebook-inlägg från en avlägsen släkting. Samtidigt som jag vet att det är många berättelser jag istället borde uppmärksamma från delar av landet jag inte varit i, och från stadsdelar jag sällan besöker.

Det journalistiska arbetet har svårt att hålla jämn takt med alla nya berättelser, och vi har utforskat var det brister i sömmarna. Många Malmöbor har inte ens hört talats om SVT, får Abir Shalati veta. Lokaltidningarna tappar kontakten med glesbygden, berättar Anton Johansson. I Järvaområdet behöver lokalborna själva ta tag i rapporteringen, enligt Robert McKinnon Forsell. 

Med detta vill vi inte sätta en punkt

/Leo Nyström, chefredaktör
Karin Karltun
Leo Nyström

Chefredaktör

Lovisa Henriksson
Malte Just
Rebecca Bornlid Lesseur

Eventplanerare