När nya journalister ger sig ut i branschen blir de snabbt bekanta med LAS-karusellen. Lagen om anställningsskydd finns till för att värna om arbetstagaren, men för många journalister innebär den år av korttidskontrakt.
I journalistbranschen är folk vana vid att vikarier kommer och går. En avtackningstårta i månaden är snarare regel än undantag. På redaktioner har man satt i system att anställa reportrar på korta kontrakt för att runda lagen.
Vi har pratat med nio journalister om deras upplevelser av LAS. Många ser fördelar med att få pröva nya arbetsplatser, men samtidigt vittnar alla om hur korta anställningar påverkar måendet, redaktionen och vem de gör journalistik för.
Nedan kan du ta del av deras berättelser.
”Man fungerar som en brandsläckare”
Vem: Oskar Sandström
Ålder: 37 år
Gör: Timvikarie på Sydöstran
Antal korttidskontrakt: Ett tjugotal
”Otryggheten gör att kraven ställs på en själv”
Vem: Hedvig Wrede
Ålder: 28 ålder
Gör: Reporter, SVT Kulturnyheter
Antal korttidskontrakt: Två, har en programanställning där anställningen är längre.
”Jag har sett många komma och gå. Det är förödande för arbetsmiljön, folk mår inte bra av korta kontrakt. När det lagts ut en tjänst har alla sökt jobbet och det skapar dålig stämning mellan vikarier. Då får arbetsgivaren problem.”
”När systemet ser ut som det gör, att inte kunna få fast anställning, minskar friheten. Otryggheten gör att kraven ställs på en själv – man kan inte bli sjuk.”
LAS
LAS står för lagen om anställningsskydd och finns till för att skydda de anställda. LAS reglerar bland annat uppsägning så att en arbetsgivare inte får säga upp någon hur som helst. Lagen skyddar även de som har tidsbegränsade anställningar. Man blir så kallat inlasad och får ett fast jobb när man jobbat ett visst antal månader på en arbetsplats.
Journalistbranschen
En journalist som jobbar 360 dagar på en arbetsplats under en treårsperiod ska därefter bli inlasad på redaktionen. För att inte detta ska hända väljer arbetsgivaren att anställa reportrar på korttidskontrakt och sedan säga upp reportern innan de 360 dagarna samlats ihop. Först efter två år till (när treårsperioden är över) kan reportern söka sig till redaktionen igen.
Vid programanställningar inom public service är LAS-tiden fyra år under en femårsperiod.
Ett korttidskontrakt innebär att den anställda har jobb ett par dagar, veckor eller månader i taget. När det tar slut väljer arbetsgivaren ofta att förlänga någon månad till – men inte längre än 11 månader.
”Journalistik gjordes ibland bara för att den skulle göras”
Vem: Nina Davidsson
Ålder: 26 år
Gör: Onlinespecialist, SVT
Antal korttidskontrakt: Sex kontrakt på ett år
”Man hinner inte tänka på vem man skriver för”
Vem: Robin Fahlström
Ålder: 25 år
Gör: Timvikarie, Göteborgs-Posten
Antal korttidskontrakt: Cirka 15 stycken
”Det har varit ganska ok att hoppa runt ändå, jag har fått jobba rätt mycket. Fått bred kompetens eftersom jag varit reporter, fått webba och redigera. Då blir man mer aktuell.”
”Man hinner inte riktigt tänka på vem man skriver för. Man får dagens jobb och bara: okej, då skriver jag 3000 tecken på det, man hinner inte tänka så mycket på vem som faktiskt ska läsa det.”
”På varje ny redaktion börjar man från noll”
Vem: Julia Ericsson
Ålder: 28 år
Gör: Reporter, Trelleborgs Allehanda
Antal korttidskontrakt: Fem redaktioner på två år
”Vid den här åldern borde man ha sitt shit together”
Vem: Sofia Ekhem
Ålder: 29 år
Gör: Liveredaktör, Expressen TV
Antal korttidskontrakt: Tror det är nio totalt
”Det är deppigt att man under hela utbildningen får höra att det är en osäker bransch, och så kommer man ut och ser att det stämmer. Nu äter man en LAS-tårta i veckan. Man kan ju inte ha så här dåliga jobb när man är 30 år, då ska man ju ha sitt “shit together.”
”Jag älskar att jobba som journalist. Det är det roligaste som finns. Men det är lite bortom räckhåll att få ett bra jobb.”
”Stabilitet är gött när man har skuttat runt”
Vem: Adam Hallberg
Ålder: 26 år
Gör: Kommunikatör, Malmö stad
Antal korttidskontrakt: 13 stycken på SR
”Slumpen avgör vem som får jobbet”
Vem: Stina Zinsmeister
Ålder: 29 år
Gör: Läkarstudent / timvikarie,
Ystads Allehanda
Antal korttidskontrakt: Fyra stycken
”Det var många sömnlösa nätter innan jag bestämde mig för att lämna journalistiken och satsa på att bli läkare. Jag hade två drömmar samtidigt. Men under journalistutbildningen pratade jag med många om hur tufft det är med LAS och att frilansa. Man måste sälja in sig själv under väldigt lång tid, och jag tyckte det var jobbigt.”
”Majoriteten av de som inte blev journalister från min klass brann för det väldigt mycket, jag med. Det var i slutändan slumpen som avgjorde vem som fick fast jobb och vem som lämnade.”
”LAS-tårtan: Ja må du jobba ut i 11 månader”
Vem: Moa Skimutis
Ålder: 43 år
Gör: Reporter, SR
Antal korttidskontrakt: Ett trettiotal